OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Transportplan for fortida

– Selv om vegdirektør Terje Moe Gustavsen prøver å grønnmale utkastet til nasjonal transportplan, er det en oppskrift på hvordan vi skal kjøre på 6-feltsvei inn i klimakatastrofe, sier Elin Volder Rutle, leder av Rødts klima og næringspolitiske utvalg.

– Transportsektoren i Norge har stadig økende utslipp, nå er det på tide å snu utviklinga. Det krever en plan der økt transport på vei ikke spiser opp gevinstene fra bedre jernbanenett, sier Volder Rutle.

– Etatene kan ikke fortsette å se på dagens transportutvikling som en naturlov. Det er et politisk valg om kapasiteten skal økes på flyplassene eller på jernbanen. Rødt mener vi skal skrinlegge utbygginger av alle de store norske flyplassene. Det vil gi oss nødvendige midler til utbygging og rehabilitering av jernbanenettet, påpeker Volder Rutle.

– Vi ønsker å prioritere trafikksikkerhetstiltak over kapasitetsøkninger på vei. Det er mye mer ressurskrevende og tidkrevende å bygge ut til en firefelts vei, enn å trafikksikre den eksisterende tofeltsveien med midtdelere og forbikjøringsfelt. Rødt mener det er viktig å få på plass trafikksikringstiltak framfor kapasitetsøkninger, uttaler Volder Rutle.

– De mest klimavennlige transportformene må prioriteres langt over dagens nivå. Jernbaneverket har beregnet at det er mulig å gjennomføre full utbygging i Intercity-området i løpet av ti år. Det krevet at vi snur fordelingen av ressurser mellom vei og bane på hodet. Det må også legges til rette for en mer miljøvennlig og mer effektiv sjøtransport, sier Volder Rutle.

– Utkastet til NTP tar utgangspunkt i fortidas transportsystem. Vi kan ikke løse dagens problemer med fortidas løsninger, nå må vi tenke nytt og både redusere transportbehovet gjennom god arealplanlegging i byer og tettsteder, og sikre en framtidsrettet og bærekraftig infrastruktur for den resterende transporten, avslutter Volder Rutle, som varsler at partiet vil jobbe for kraftige forbedringer før planen vedtas.

Rødts alternative nasjonale transportplan
Rødts klima- og næringspolitisk utvalg setter nå i gang arbeidet med å lage Rødts Alternative nasjonale transportplan, basert på følgende mål:

  • Redusert transportbehov
  • Redusert bruk av fossile brennstoff
  • Transportsystem for bedre helse
  • Arbeidervennlig transportsystem
  • Støtte og imøtekomme/legge til rette for lokal verdiskaping i distrikts-Norge

For ytterligere kommentar, kontakt Elin Volder Rutle: 992 49 188.

Pressebilder til fri bruk: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/ElinVolderRutle#